
Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hasta olmamıza neden olacak yabancı ve zararlı hastalık yapan mikroba ve tümöre karşı koruyan kusursuz bir savunmadır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden, parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden
Bağışıklık Sisteminin Güçlü Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Gösteren Vücut Belirtileri Var mıdır?
Herkesin bağışıklık sistemi vardır fakat bazı insanlarda bağışıklık yüksek bazılarında ise düşüktür bunun sebebi bazı insanların genetik olan yatkınlıklarıdır ayrıca düzensiz beslenmek, çok yorulmak, stres altında kalmak, spor yapmamak, vitamin bakımından zengin yiyecekler yerine daha çok fastfood tüketmek, yeterli miktarda sıvı almamak kişinin vücuduna giren mikrop ya da virüslerle savaşamamasında rol alacaktır. Kaliteli bir yaşam tarzı benimsemek kişinin bağışıklık sisteminin artmasında yardımcı olacaktır.
Lenf bezleri: Geniz eti olarak da bilinen, yutağın üst kısmında, burun boşluğunun arka tarafında bulunan lenfoit doku parçalarıdır.
Bademcikler: Vücuda girebilen mikroplar, buradan salgılanan lenfositler tarafından temizlenirler. Bademciklerimiz fazla sayıda mikropla karşılaştıklarında fazla sayıda antikor üretmek durumunda kalırlar. Bundan dolayı da bademciklerimiz şişer.
Timus: Göğsün üst bölümünde, tiroit bezinin altında yer alan ve olgunlaşmamış lenfositlerin kemik iliğinden çıkıp, olgunlaşma sürecine tabi tutuldukları vücut organdır.
Lenf düğümleri: Tüm vücuda yayılmış, B ve T hücrelerinin bulunduğu merkezlerdir. Vücutta koltuk altı, kasık, çene altı, boyun, dirsek ve göğüs bölgelerinde bol bulunurlar.
Karaciğer: Özellikle fetüste (ana rahmindeki canlıya verilen addır) olmak üzere, immünolojik etkin hücreleri içerir; T-hücreleri ilk olarak fetüs karaciğeri tarafından üretilirler.
Dalak: Karın boşluğunun sol üst tarafında bulunan ve eski kırmızı kan hücrelerinin yıkımından sorumlu bir organdır.
Peyer plakları: İnce bağırsağın üst bölgesinde bulunan lenfoid dokuların yoğunlaştığı bölgelerdir.
Kemik iliği: Bağışıklık sisteminin tüm hücrelerinin kökeni olan kök hücrelerin bulunduğu bir merkezdir.
Lenf: Bağışıklık sisteminin hücre ve proteinlerini vücudun bir yerinden diğerine taşıyan, 'akkan' olarak da bilinen bir çeşit dolaşım sistemi sıvısıdır.
Bağışıklık 2 şekilde kazanılır:
Doğal Bağışıklık: Vücudun yapısal ve genetik etkenler tarafından hastalık etkenlerinden korunmasıdır.
B lenfositleri ve T lenfositleri bulunur.
Sonradan kazanılan bağışıklık; aktif ve pasif olmak üzere 2 şekilde kazanılır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapılmalıdır?
-Dengeli beslenmeliyiz özellikle mevsim meyvesi tüketilmelidir çünkü meyveler vitamin bakımından oldukça zengindir. Dengeli beslenmek önemlidir. Öğün atlamamaya özen göstermeliyiz.
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesi İçin Hangi Gıdalar Alınmalıdır?
Dengeli bir beslenme ile bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. A, D, E, B12, C, vitaminleri bağışıklık hücrelerinin koruyucu aktivitelerini desteklemek için çalıştığı vurgulanmaktadır.
C Vitamini
C Vitamini portakal, mandalina, greyfurt, kivi, limon, kuşburnu, sebzelerde ise tere, maydanoz, yeşilbiber, roka, ıspanak, karnabahar gibi besinler örnek verilebilir.
B12 Vitamini
B12 Vitaminin en çok bulunduğu besinler et, süt, peynir, yumurta ve balıktır.
D Vitamini
D vitaminin en çok bulunduğu besinler balık yağı, balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, zenginleştirilmiş besinler (örneğin margarin) ve güneş ışınlarıdır.
A ve E Vitamini
A vitaminini hayvansal kaynaklı karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta gibi besinlerden alırsınız. Bitkisel kaynaklardan ise A vitamini ön maddesi kaynakları olan kırmızı ve sarı portakal. En çok havuç, kış kabağı vb. koyu yeşil yapraklı sebzeler ile sarı ve turuncu meyvelerde (kayısı, şeftali vb.) bulunur.