05 Temmuz 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan hijyen eğitimi yönetmeliği kapsamında gıda ile temas eden madde ve malzeme üreticileri yer almıyor. Biz bu yönetmelik kapsamında mıyız?
Evet. 06/05/2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı 26022156/101.04/1801226 sayılı yazı ile üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalajı üreticileri gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimindeki personeline Hijyen Eğitimi aldırması gerekmektedir.
Kalite güvence bölümünde çalışıyorum kimya / gıda mühendisiyim, kimyagerim. Şimdiye kadar firmada bu eğitimleri ben veriyordum. Bu eğitimleri ben verebilir miyim?
Hayır. Hijyen eğitimlerini Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıbbi Laboratuar alanında eğitim almış olan Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi/Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar tarafından verilmelidir.
Hijyen eğitimini nasıl aldıracağız?
Hijyen eğitimleri, sertifikalı eğitmenlerimiz tarafından kurumumuzda verilmekteri.
Hijyen eğitimine kimler katılmalıdır?
Üretim yapmaksızın her türlü gıda ürünü paket ve ambalajı üreticileri gıda ile temas eden madde ve malzeme üretimindeki personeline Hijyen Eğitimi aldırması gerekmektedir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.
Hijyen eğitiminin içeriği ne olmalıdır?
Eğitimlerin içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva eder.
Hijyen eğitimi ne kadar sürecektir?
Eğitim süresi 40 saat olmalıdır. İhtiyaç duyulması ya da öngörülmesi halinde eğitim 8 saat daha uzatılabilir.
Hijyen eğitimi yönetmeliğiyle amaçlanan nedir?
Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Hijyen eğitimi kapsamına giren iş kolları nelerdir?
a) Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
b) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
c) Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
ç) Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
d) Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.

# Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamaz.
Kişiler hijyen eğitimi belgesi olmadan çalıştırılabilir mi?
Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.
Hijyen eğitimine katılma şartları nelerdir?
Kurs programına katılım şartları şu şekildedir;
En az okur yazar olmak, mesleği yapacak bedensel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmak.
Yukarıdaki koşulları taşıyan bireylerin kursa katılırken aşağıdaki evrakları ibraz etmeleri gerekmektedir. Kurs kaydı sırasında istenilen evraklar;
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, öğrenci belgesi vs.)
Vesikalık Fotoğraf 4 adet
*Bazı kurs programları ve meslekler için sağlık raporu, taahhütname, kurs başvuru formu gerekebilmektedir. Eğitim koordinatörünüzden bilgi alınız.

BİZE ULAŞIN


  • Davutpaşa Mahallesi İstanbul Caddesi No:112 Kat:1 D:1 Esenler, İstanbul / TR
  • 0212 963 90 00
  • 0552 461 90 00
  • bilgi@hijyen.com.tr
  • Pzt - Cts: 9:00 - 18:00




Biz Sizi Arayalım


Ad


Soyad


Telefon


E-Posta


Tebrikler. Mesajınız başarıyla gönderilmiştir. Ekibimiz en kısa sürede tarafınıza dönüş yapacaktır.
Hata, lütfen tekrar deneyin. Mesajınız gönderilemedi.