Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri


Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı; saç bakımı, cilt bakımı, makyaj dallarına ait yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin yapıldığı alandır. Hepimiz saç bakımımızı kendimize göre yaparız. Saç bakım için birçok ürün ve saç şekillendirici ürünler kullanırız. Saç bakım hizmeti veren alanlar bizim için tehlike oluşturabilir örneğin temizlenmemiş bir tırnak makası ile sizin

İş Yerinde Hijyen


İş yerinde hijyen çok önemlidir. Çünkü çok fazla insan aynı anda aynı alanda bulunur ve buraların temizliği ve hijyeni o insanların sağlıklarını etkilemektedir. Günlük hayatımızda iş yerinde harcadığımız zaman daha da fazladır. Sağlığımızı tehlikeye atacak durumlardan uzak durmalıyız. Her insanın temiz bir ortamda çalışmaya hakkı vardır bunu bilmeli ve iş yerlerimizde hijyene daha da çok dikkat etmeliyiz.

Antibakteriyeller


Antibakteriyeller bakterilere karşı etkili maddelerdir. Bakterileri öldüren bir kimyasal maddedir. Antibakteriyel ürünlerin hem fayda hem de zararları vardır. Antibakteriyel ürünler daha hijyenik olmasına olanak sağlar. Antibakteriyel ürünler çapraz bulaşmayı en aza indirir. Antibakteriyel ürünler lekeleri ve kötü kokuları azaltır. Antibakteriyel ürünler ile kullanılan ürünün ömrü uzar. Antibakteriyel ürünler yararlı ve zararlı bakterileri öldürür.

Gıda Zehirlenmesi Nedir


Çeşitli organizmalar ve bozulmuş besinlerin tüketilmesiyle ortaya çıkan durumdur. Aralarında bakterilerin, virüslerin ve parazitlerinde bulunduğu bulaşıcı organizmalar ve bu organizmalardan kaynaklanan toksinler gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenidir. Zararlı organizmaların bir yüzeyden başka yüzeye aktarılması, açıkta kalan besinler, bozulmuş besinler, bilinmeyen mantarlar, uzun süre beklemiş besinler gıda zehirlenmesine

Gıda Hijyeni


Besinlerin bozulması kendi içinde üçe ayrılır. Güneş ışığı, ısı, nem, cam kırıkları, kıymık, saç, tırnak neden olabilir. Besinlerin dış görüntüsünde bir değişim olmasıdır. Rengi değişmiş besin pörsümüş görünebilir. Besinlerdeki bozulmalar havadaki oksijenden kaynaklanır. Saklandıkları kaptan, materyal çözünmesinden kaynaklanır. Uzun süre besinler açıkta kalınca renginde koyulaşma, ağır bir koku görülebilir.

Parazitlerle Bulaşan Hastalıklar


Paraziter enfeksiyonlar, dünyada ve ülkemizde en sık görülen hastalıklar arasındadır. Gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanır. Fatalite yönünden değilse de beslenme bozuklukları, iş gücü kaybı, verim düşüklüğü dolayısıyla ekonomik kayıplar, zeka ve gelişme gerilikleri gibi zararlara yol açmasıyla halk sağlığı sorunlarından biridir. Parazitlerin çoğunun insan dışında bir hayat dönemlerinin

Vektörlerle ve Zoonozlarla Bulaşan Hastalıklar


Enfeksiyon etkenlerinin sağlam kişilere bulaştırılmasında rol oynayan eklem bacaklılara (bit, pire, sivrisinek) vektör denilmektedir. Vektörler tarafından oluşan hastalıkların çeşitli yayılma etmenleri vardır. Canlı etmenlerin bir arada olduğu ve iklimi elverişli bölgelerde (genellikle tropikal iklime sahip bölgeler) oluşan hastalıklar, eğer ekonomik durum da bozuk ise mücadele

Deri ve Temas Yoluyla Bulaşan Hastalıklar


Sağlam deri yolu ile: Bazı hastalık etkenleri sıkı temas sonucu sağlam deri yolu ile bulaşabilirler. Bunlar arasında lepra, uyuz, pedikülozis ( bitlenme) ve mantar hastalıkları sayılabilir. Derideki yaralar aracılığı ile: Kuduz, tetanos, şarbon, gazlı kangren gibi bazı enfeksiyon etkenleri derideki yaralardan yeni konakçıya giriş yaparlar. Ayrıca trahomda olduğu gibi, göz mukozasından bulaşma da

Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar


Gıda Güveliği: Yiyeceklerin her türlü bozulma ve bozulmaya yol açabilecek etkenlerden arındırılarak güvenli hale getirilmesi durumudur. Su sağlığımızın garantisidir. Vücudumuzun %59’u sudur. Su tüketimine özellikle sıcak yaz aylarında daha çok dikkat etmeliyiz. Evet, su sağlıktır fakat su ile bulaşan hastalıklar da günümüzde mevcuttur kirli suları tüketen insanlarda özellikle bu hastalıklar

Hava Yoluyla Bulaşan Hastalıklar ve Korunma Yolları


Hasta olan insan ile yakın temas halinde olmak ya da hastanın bulunduğu ortamda bulunmak, solunum yoluyla bulaşan hastalıkların görülmesine neden olabilir. Nezle (soğuk algınlığı), Grip, Kabakulak, Suçiçeği, Kızamık, Corona virüsü hava yoluyla en sık bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Direkt hava ile duyarlı konakçıya bulaşırlar.

Bağışıklık sistemi nedir?


Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hasta olmamıza neden olacak yabancı ve zararlı hastalık yapan mikroba ve tümöre karşı koruyan kusursuz bir savunmadır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden, parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden

Besinleri pişirirken dikkat edilmesi gereken hususlar


Pişirme esnasında kullanılacak olan tencere, kepçe, kaşık vb. tüm malzemelerin temizliğinden emin olunmalıdır. Derin tencerelerde yiyecekler pişirilirken sık sık karıştırılmalı, sıcaklığın yemeğin her tarafına erişmesi ve dengeli pişirilmesi sağlanmalıdır. Besinleri pişirirken, pişirme sıcaklığının bakterilerin ölebileceği sıcaklığa (65ºC ve üzeri) ulaşması sağlanmalıdır.

Bazı besinleri soğukta saklama derece ve süreleri


Besinlerin soğukta saklanma sıcaklıkları ve süreleri farklılık göstermektedir. Örneğin; Et 0-2 °C 'da 3-5 gün, Kıyma 0-2 °C 'da 1-2 gün, Balık -1-0 °C 'da 1-2 gün, Yumurta 4-7 °C 'da 7 gün, Yumuşak Meyveler 4-7 °C 'da 2 gün, Sert Meyveler 4-7 °C 'da 14 gün, Soğan, Patates 15-20 °C 'da 14-21 gün, Yeşil Sebzeler 4-7 °C 'da 5 gün, Diğer Sebzeler 4-7 °C 'da 14 gün boyunca saklanabilmektedir.

Besinleri Saklama Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Gıdalar soğuk havada muhafaza edilirken; Duvarla paketler arasında mesafe bulunmalı, Gıdalar yerle temas ettirilmeyip, yüksekte depolanmalı, Depo içinde kullanılan rafın nem almayacak özellikte olması gerekir. Pişmiş gıdalar, pişmemiş gıdalar, kirli sebze ve meyveler, yıkanmış sebze ve meyveler, beyaz et, kırmızı et, balık, şarküteri gıdalar ve kuru gıdalar aynı soğuk odada depolanmamalıdır.

Gıdaların Saklanma Koşulları ve Mutfak


Dünyada üretilen gıdaların bir kısmı fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değişime uğrayarak bozulmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler çeşitli yöntemlerle kısmen veya tamamen engellenerek, gıdaların daha uzun süre saklanması sağlanabilir. Gıdaların üretilmesi esnasında gıdalara bulaşan mikroorganizmalar gıdaların kalitesinin bozulması ve gıda...

Virüsler


Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler. Latinceden gelen virüs kelimesi zehir anlamına gelmektedir. Virüsler gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve kendiliklerinden metabolizmaları yoktur. Bu nedenle virüsler dışarıda çoğalmamaktadırlar ancak konak adı verilen kendilerine özgü seçtikleri hücrelerin içerisinde çoğalabilirler.

Sıtma nedir, nasıl korunulur?


Sıtma, hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalıktır. Hastalığın en bariz belirtisi olan titremeyle yükselen ateş plazmodiumun çeşidine göre değişik fasılalarla olur. Teşhisi kolay, tedavisi ve korunması mümkün olan sıtma hastalığı çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Sıtma hastalığına neden olan parazitin hastalık yapabilecek hale gelmesi için

Parazitler ve parazitlerle bulaşan hastalıklar.


Parazit: Başka bir canlıya bağımlı olarak ve onun bedenini kullanarak o canlıya zarar veren mikrop türüdür. Parazitik ilişki dediğimiz bu ilişki türünde; birlikte yaşayan iki türden biri fayda sağlarken, diğer taraf olumsuz yönde etkilenir ve zarar görür. Parazitler, doğada toprakta, suda ve bitkiler üzerinde bulunabilirse de, esas kaynak insan ve hayvanlara ait dışkı, idrar, balgam, kan ve cinsel organ salgıları gibi

Giysilerin temizliğinde nelere dikkat edilmelidir


Çalışma giysilerinin temizliği hem çapraz bulaşmanın önlenmesi hem de kişisel temizlik açısından önemlidir. Günlük işler sırasında farkında olmadan birçok farklı mekâna girilir. Girilen her mekânda, vücuda ve giysilere milyonlarca mikroorganizma bulaşabilir. Bu nedenle dışarıda giyilen kıyafetlerin kesinlikle besin üretim ve servis alanlarında giyilmemesi gerekir. Çalışılırken istihdam edilen işe uygun.

Burun temizliğinde nelere dikkat edilmelidir


Burun ağıza oranla daha sınırlı mikrobiyal nüfusa sahiptir. Bunun sebebi vücudun etkin bir filtre sistemi olmasıdır. 7 milimikron çapından daha büyük olan mikroorganizmalar nefesle çekilir ve yukarı kısımlarda tutulur. Bu burun yüzeyine yayılmış yapışkanlı mukus sayesinde olur. Yaklaşık olarak 3 milimikron ya da daha büyük çaplı ve yüzeyin içine işleyen mikroorganizmalar olduğu gibi kalır.

Saç ve sakal temizliğinde nelere dikkat edilmelidir


Başta, saç diplerinde ve saçlarda birçok mikroorganizma bulunur. Bu nedenle saç temizliği önemlidir saçlarımızı sık sık yıkamalıyız. Saçların temiz ve toplu olması gerekir. Saçlara dokunduktan sonra mutlaka ellerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Çünkü saçlarımızdaki mikroorganizmalar ellerimize bulaşmış olabilir. Saç dipleri mikropların yaşaması için çok uygundur.

Genel vücut temizliği ve hijyen


Deri altındaki bezler yağ ve ter meydana getirir. Derinin en üst tabakasında ölü hücrelerden oluşan döküntüler ile yağ ve ter salgıları çevredeki toz ve kirle karışarak bakteri üretir. Deri salgısı üzerinde kir ve ölü hücre birikmesini önlemek, kir tabakasını atmak için her gün duş alınmalıdır. Duş tarzında ya da su dökerek yıkanmak, küvete su doldurmaktan daha sağlıklıdır.

Grip nedir, nasıl korunulur?


Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), myokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere 'yüksek risk grubundaki kişiler' denir.

Covid-19 nedir, nasıl korunulur?


Korona virüs hastalığı 2019 (COVID-19) şiddetli akut solunum sendromu korona virüsü 2 (SARS-CoV-2) in neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk vaka ile Çin'in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde Aralık 2019 tarihinde karşılaşılmıştır. O zamandan bu yana yayılmaya devam etmiş ve hala daha devam eden bir pandemiye neden olmuştur.

Hepatit B Nedir, Nasıl Korunulur?


Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani karaciğer iltihaplanmasına neden olan bir virüstür. 'HBV' olarak kısaltılmaktadır. Virüs oldukça bulaşıcıdır. Bulaşma yolları kan yolu ve cinsel yoldur. En sık kan yoluyla bulaşır. Kan yoluyla bulaşıcılığı, AIDS etkeni olan HIV'den 100 kat daha fazladır. Virüs vücuda çeşitli yollardan girebilir ve karaciğerde hücreler içine yerleşir.

HIV (AIDS) Nedir, Nasıl Korunulur?


HIV, kan ve kan ürünleri, diğer cinsel sıvılar üzerinden insandan insana bulaşır. Ayrıca plasenta ya da süt yoluyla anneden bebeğine bulaşabilir. Öksürükle, hapşırıkla ya da el sıkışmak gibi olağan temaslarla bulaşmaz. Bu virüs oldukça hassastır ve vücut dışında havada ve suda uzun süre yaşayamaz. Bu nedenle bulaşması için vücut sıvılarının doğrudan teması gerekir.

Mantar Enfeksiyonu ve Korunma Yolları


Mantarlar doğada yaygın olarak bulunurlar ve çeşitli hastalıklara neden olurlar. Nemli ortamlarda yaşarlar, mitoz ve mayoz bölünerek çoğalırlar. Bulaşma çoğu zaman doğrudan temas ve ağız yolu ile olur. Kişisel eşyaların ortak kullanılmasıyla dolaylı olarak da bulaşabilir. Örneğin, berber aletleri, banyo havluları, ayakkabı, terlik gibi eşyaların ortak kullanılması. Mantarları inceleyen bilim dalına

Gıdalar Neden Bozulur?


Besin kaynaklı hastalıkların en önemli nedeni mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Mikroorganizmalar besinlerde bozulmaya yol açarak, çeşitli hastalıklara neden olabilirler. Bu mikroorganizmaların içerisinde besin güvenliğini tehdit ederek en fazla hastalığa neden olan grup ise bakterilerdir. O halde sağlıklı besin tüketebilmek için bakterilerden besin maddelerimizi korumamız gerekir.

Ağız ve Diş Temizliği


Sindirim sistemimizin başlangıcını oluşturan ağız, diş ve diller dış ortama açılan ve aynı zamanda besinlerle temas etmesi sebebiyle mikroorganizmalara oldukça açık bir yerdir. İyi temizlenmemiş diş ve ağızda zamanla bakteriler üremeye ve çoğalmaya başlarlar. Çoğalan bakteriler önlem alınmadığı taktirde dişte büyük oyuklar açmaya başlarlar. Bu oyuklarda daha fazla besin kırıntıları birikmeye başlar.

Ellerin Ne Kadar Temiz


Kişisel hijyen, bireyin kendi sağlığını devam ettirmesi için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir. Kişisel hijyenin ilk adımı da el hijyeninden geçer. Ellerimiz gün içinde okadar çok nesneye temas eder ki, temas ettiği her nesneden mikroorganizmalara maruz kalarak ayrılır. Bu mikroorganizmaların bazıları ne yazık ki çeşitli enfeksiyon hastalıklarına neden olabilmektedir.

Hijyen Belgesi Hangi İşletmeler İçin Zorunludur?


Her şeyin başı sağlık, sağlık olsun gibi sözleri gündelik hayatımızda o kadar çok duyarız ki kendimiz de bir o kadar kullanırız. Çünkü gerçekten bu hayattaki belki de en önemli varlığımızdır. İnsanlar gençken varlık (mal- para) için sağlığını feda edercesine çalışır, sağlığını kaybedince ise tüm varlığını harcamaktan çekinmezmiş.

Sağlıklı Yaşam İçin Hijyenin Önemi


İnsanların sağlıklı yaşamlarına devam edebilmeleri, hastalıklara yakalanmamaları için yapılan çalışmalara, verilen eğitimlere, alınan önlemlere hijyen diyoruz. Hastalıkların temeline baktığımızda pek çok hastalıkta bakteri, virüs, mantar vb. mikroorganizmaların neden olduğunu görüyoruz. O halde bu mikroorganizmalardan nasıl uzak kalabiliriz?

Hijyen Eğitimi Nedir? Nasıl Olmalıdır?


Hijyen kelime anlamıyla, temiz, sağlıklı yaşam için alınan önlem ve uygulanan faaliyetlerin tamamıdır. Ayrıca ilgili bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre çalışan personelin, kendi ve halk sağlığını koruyacak şekilde hizmet vermeyi sağlamak için yapılan uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin tamamıdır.