
Besinlerin bozulması kendi içinde üçe ayrılır. Güneş ışığı, ısı, nem, cam kırıkları, kıymık, saç, tırnak neden olabilir. Besinlerin dış görüntüsünde bir değişim olmasıdır. Rengi değişmiş besin pörsümüş görünebilir. Besinlerdeki bozulmalar havadaki oksijenden kaynaklanır. Saklandıkları kaptan, materyal çözünmesinden kaynaklanır. Uzun süre besinler açıkta kalınca renginde koyulaşma, ağır bir koku görülebilir.
Fiziksel Bozulmalar:
Güneş ışığı, ısı, nem, cam kırıkları, kıymık, saç, tırnak neden olabilir. Besinlerin dış görüntüsünde bir değişim olmasıdır. Rengi değişmiş besin pörsümüş görünebilir.
Kimyasal Bozulmalar:
Besinlerdeki bozulmalar havadaki oksijenden kaynaklanır. Saklandıkları kaptan, materyal çözünmesinden kaynaklanır. Uzun süre besinler açıkta kalınca renginde koyulaşma, ağır bir koku görülebilir.
Biyolojik Bozulmalar:
Bakteriler, küfler ve mayalardan kaynaklı oluşan bozulmalardır. Besinlerde yeşillenme, küflenme, mantar oluşumu görülebilir.
Besinlerin bozulmasının en yaygın sebebi mikroorganizmalardan kaynaklıdır.
En çok bozulan gıdaları şu şekilde sayabiliriz: Süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta gibi
bozulan besinlerin tüketilmesinin vücudumuza hiçbir yararı yoktur aksine daha çok zararı mevcuttur.