Sağlıklı Yaşam İçin Hijyenin Önemi

Hijyen eğitiminin nasıl olması gerektiği hakkında genel bilgiler

İnsanların sağlıklı yaşamlarına devam edebilmeleri, hastalıklara yakalanmamaları için yapılan çalışmalara, verilen eğitimlere, alınan önlemlere hijyen diyoruz. Hastalıkların temeline baktığımızda pek çok hastalıkta bakteri, virüs, mantar vb. mikroorganizmaların neden olduğunu görüyoruz. O halde bu mikroorganizmalardan nasıl uzak kalabiliriz? Hastalıkların temelini oluşturan bu mikroorganizmalardan kurtulmanın temel yolu temizlik ve hijyen kurallarıdır.

Kişisel hijyenin ilk adımı el hijyeni ile başlar. Kirli eller başta koronavirüs ve grip olmak üzere pek çok hastalığa davetiye oluştururlar. Ayrıca bu kirli eller dokunduğu ve temas ettiği her yere de mikroorganizmaları taşırlar. Böylece pek çok kişi de bu mikroorganizmalara maruz kalarak hastalığa yakalanır, hatta bu kişiler de diğer kişilerin hastalanmalarına neden olurlar. Kirlenmiş el demek sadece görsel ve estetik açıdan kirlenmek demek değildir. Gözle göremediğimiz ancak mikroskopla görünebilir olan pek çok mikroorganizma, mantar, bakteri vb. elde yerleşebilir ve bunlar pek çok enfeksiyon hastalıklarına neden olabilirler. Bunun için de ellerin temiz tutulması gerekmektedir.

Özellikle;

  • Yemek yemeden önce ve sonra.
  • Toplu taşıma araçlarından sonra.
  • WC kullanımından önce ve sonra.
  • Çöpleri elledikten sonra.
  • Çiğ besinleri elledikten sonra.
  • Hayvanlar ile temastan sonra.
  • İnsanlarla tokalaştıktan sona.
  • Sigara içtikten sonra.
  • Para alışverişinden sonra.
  • Hapşırma ve öksürmeden sonra.
  • Gözlere ve yüze dokunmadan önce.
  • Eller kirli olduğ her durumda mutlaka sabun ile iyice yıkanarak kurulanmalıdır.

Ayrıca ağız ve diş temizliği de kişisel hijyenin çok önemli unsurlardır. Yeterince temizlenmeyen ağız ve dişler üzerinde hastalığa sebep olacak olan pek çok bakteri türü yaşamaya başlar. Bunlar başlangıçta diş çürüklerine sebep olurlar, ancak tedavi edilmediğinde sadece durum diş çürümesi ile de kalmayarak, böbrek ve kalbimize yerleşerek buralarda hastalığa yol açabilirler.

Bunun için;

  • Florürlü macun seçilmeli.
  • Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalı, gerekiyorsa diş ipi ve gargara ile de takviye yapılmalı.
  • Asitli içeceklerden uzak kalınmalı.
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
  • Şekerli gıdalardan kaçınılmalı.
  • 6 ayda 1 kez diş hekiminin kontrolüne gidilmeli.

Kıyafet temizliği de kişisel temizlik için önemli bir adımdır. Özellikle yemek yapılan alanda kirlenmiş kıyafetler ile çalışılması durumunda bakteriler ortama ve yiyeceklere dağılabilirler. Bunun için temiz kıyafetler ve önlük kullanılmalıdır. Ayrıca uzun tırnaklar içerisine de yerleşen mikroplar hastalık kaynağıdırlar ve daima kısa ve temiz bulundurulması gerekir.

Saç-sakal-burun temizliği de çok önemli bir adımdır çünkü kafa derimizde yaklaşık cm2 de 1 milyon tane bakteri bulunur ve mikrobiyolojik hastalıklara yol açabilirler. Bundan dolayı yemek yapılan alanda saç bonesi kullanılmalıdır.

Özet olarak temiz olmayan ve hijyen kurallarına uyulmayan ortamlarda yapılan çalışmalar, yenilen yemekler, dokunulan nesneler her biri birer hastalık kaynağıdır. Bunun için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bilinçli bireyler yetiştirilmelidir. Sizler de önce kendiniz ve çalışanlarınızın sağlığı için, daha sonra hizmet verdiğiniz diğer tüm kişi ve kurumların sağlığı için hijyen eğitimlerini almalı/aldırmalısınız. Uzman kadromuz tarafından verilen bu eğitimler için kurumumuzla iletişime geçebilir, dilerseniz kurumumuzda dilerseniz de kendi işletmenize gelerek sizlere bu eğitimi sunabiliriz.