Saç ve sakal temizliğinde nelere dikkat edilmelidir

Saç ve sakal temizliği hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler.

  • Başta, saç diplerinde ve saçlarda birçok mikroorganizma bulunur. Bu nedenle saç temizliği önemlidir saçlarımızı sık sık yıkamalıyız. Saçların temiz ve toplu olması gerekir. Saçlara dokunduktan sonra mutlaka ellerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Çünkü saçlarımızdaki mikroorganizmalar ellerimize bulaşmış olabilir.
  • Saç dipleri mikropların yaşaması için çok uygundur. Kafa derimizde bir milyon adet /cm² bakteri (özellikle Staphylococcus aureus) bulunur ve bu nedenle de saçların temizliği ve bakımı kişisel temizlik açısından büyük önem taşır.
  • Özellikle üretim ve servis alanlarında çalışan bayanlar mutlaka saçlarını arkada toplamalı ve bone takmalı, erkekler ise saç dökülmesini önleyecek şeklide bone/kep giymelidir.
  • Baş saçlı deride kıl köklerinde bulunan bezlerden salınan maddeler yaşa ve cinsiyete göre farklılık oluştursa da yağlı bir özellik taşımaktadır. Saçların düzenli bir biçimde yıkanması ile bu yağlar ve kirler uzaklaştırılmaktadır. Aynı zamanda saçların fırçalanması ya da taranması ile de kir ve tozlar ve yine doğal yağ birikintileri kısmen uzaklaştırılabilmektedir.
  • Normal olarak saçlar haftada en az  iki kez yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra saçlar, bol su ile durulanmalıdır.
  • Saçlar, düzenli taranmış ve uygun bir biçimde kesilmiş olmalıdır. Saç temizliğinde kullanılan taraklar kişisel olmalı ve sık aralıklarla sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır. Saçlı deride ve vücutta bit, uyuz gibi bir takım paraziter hastalıklar oluşabilir. Bu hastalıklara neden olan asalaklar, yakın temasla, başkalarının giyeceklerinin giyilmesi ve bireysel temizlik araçlarının kullanılması ile bulaşabilir. Şaçlarda en önemli sorunlardan birisi bitlenmedir. Saç bitinin görülmesinin kişisel hijyenle çok fazla alakası yoktur. Sadece çocuklara has değildir, yetişkinler de bitlenebilir. Şapka, tarak, havlu, saç tokası, kulaklık gibi eşyaların paylaşımı sonucu veya toplu taşım araçlarında başın yaslandığı yerlerden bulaşabilir. Bu nedenle kişisel eşyalar (saç fırçası, saç tokası, kulaklık vb.) hiç kimse ile ortaklaşa kullanılmamalıdır. Saç bitleri sadece insan saçında yaşayan ve çoğalan kanatsız gri parazitlerdir. Sirke denilen yumurtaları vardır. Sirkeler saça yapışık halde bulunan beyazımsı oval yumurtalardır. Tedavi olarak, mutlaka doktorun önerdiği ilaç düzenli ve talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır. İlaçlardan sonra sık dişli bir tarak ile saçlar bol bol taranmalıdır. Koruyucu önlem olarak ise, sirke ve bitlerin bulaştığı düşünülen eşyaların temizlenmesi gerekir. Çarşaf, havlu, giysi vb yıkanabilen eşyalar kaynar suda yıkanarak, ütülenmelidir. Yıkanamayan tüylü oyuncak, kulaklık vb. malzemeler ise kuru temizleme yoluyla dezenfekte edilmelidir.
  • Sakal temizliğinde ise; özellikle gıda sektöründe çalışanlar için sakallar kısa tutulmalıdır. Mutfak alanında sakalların yemeğe düşmemesi için maske kullanılmalıdır ve sakallar düzenli aralıklarla yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır.