İş Yerinde Hijyen

İş Yerinde Hijyen hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler.

İş yerinde hijyen çok önemlidir. Çünkü çok fazla insan aynı anda aynı alanda bulunur ve buraların temizliği ve hijyeni o insanların sağlıklarını etkilemektedir. Günlük hayatımızda iş yerinde harcadığımız zaman daha da fazladır. Sağlığımızı tehlikeye atacak durumlardan uzak durmalıyız. Her insanın temiz bir ortamda çalışmaya hakkı vardır bunu bilmeli ve iş yerlerimizde hijyene daha da çok dikkat etmeliyiz.

  • Toplu kullanılan malzemeler mutlaka antiseptik deterjanlar ile temizlenmeli sıcak suda bekletilmeli ve iyice durulanmalıdır.
  • Herkes tarafından dokunulan kapı kolları sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Özellikle grip, nezle gibi hastalığı olanlara izin verilmeli çalıştırma zorunluluğu olduğu durumda maske kullanması istenmelidir.
  • Molalarda, ortak bulunulan alanlar çamaşır suyu gibi yoğun temizleme özelliği olan maddeler ile temizlenmeli ve ortam sık sık havalandırılmalıdır.
  • Herkes tarafından bilinen alanlarda mutlaka dezenfektan bulundurulmalı ve eller sık sık temizlenmelidir.
  • Topluca yemek yenilen alanların hijyeni çok daha önemlidir. Özellikle herkes tarafından kullanılan çatal, kaşık gibi malzemeler iyice temizlendikten sonra tekrar kullanılmalıdır.
  • İş yerlerinde herkes tarafından kullanabilecek temiz su bulundurmalı ve personellerin kullanımına uygun olmalıdır.
  • Belirli sayı üzerinde ortamda ilkyardım uygulamayı bilen çalışan bulundurmalıdır.
  • İş yerlerinde temizlik ve hijyen eğitimleri, konferansları düzenlemelidir.
  • İş yerlerinde kullandıkları kıyafetlerin temiz ve düzenli olmasına özen göstermek, kötü koku tüm çalışanlar açısından verimi azaltacaktır.
  • İş yerlerinde herkes tarafından kullanılan umumi tuvaletlerin belirli aralıklarla detaylı hijyen koşullarına uygun temizlenmelidir. Gerekli tuvalet eşyalarının (tuvalet kağıdı, el kurulama peçetesi vb.) bulundurmaya özen göstermeliyiz.
  • Camı bulunmayan çalışma alanlarında mutlaka havalandırma bulundurulmalı ve sık sık ortam havalandırılmalıdır.
  • Ortam ısısı herkes tarafından iş yapabilecek ısıda olmalıdır. Çok yüksek ve çok düşük ısı bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır.
  • Temizlik yapan kişi için mutlaka koruyucu ekipmanlar temin edilmelidir. (eldiven, önlük vb.)

Kullanılan temizlik ürünleri insan sağlığını tehlikeye sokmamalı, çok ağır kokmamalı, vücudu rahatsız etmemelidir.