Hijyen Eğitimi Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Hijyen eğitiminin nasıl olması gerektiği hakkında genel bilgiler

Hijyen kelime anlamıyla, temiz, sağlıklı yaşam için alınan önlem ve uygulanan faaliyetlerin tamamıdır. Ayrıca ilgili bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre çalışan personelin, kendi ve halk sağlığını koruyacak şekilde hizmet vermeyi sağlamak için yapılan uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin tamamıdır. İlgili yönetmeliğe göre, başta yemekhaneler, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler olmak üzere, diğer benzeri sektörlerde hijyen eğitimi almayan kişiler çalışamaz. Ayrıca konaklama hizmeti veren, gıda üretimi yapan işyerleri ve insan bedenine temasın olduğu iş yerlerinde çalışanlarının hijyen eğitimi almaları gerekmektedir.

Hijyen Eğitimi Alma Zorunluluğu Olan İş yerleri:

  • Gıda üretimi yapan işyerleri
  • Gıda perakende satışı yapan işyerleri
  • Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler
  • İnsan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri
  • İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri
  • Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler
  • Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları

Hijyen eğitimi insan bedenine zarar verebilecek her ortama karşı katılımcıları bilinçlendirecek bir eğitimdir. Hijyen eğitimi belgesi ise bu eğitimlerden sonra katılımcılara verilir. Hijyen eğitimi yalnızca MEB onaylı eğitim kurumları (halk eğitim merkezleri vb.) tarafından verilmektedir. Özel kuruluşlar da Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları protokol gereği bu eğitimleri vermeye yetkilendirilmiştir.