Burun temizliğinde nelere dikkat edilmelidir

Burun temizliği hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler.

  • Burun ağıza oranla daha sınırlı mikrobiyal nüfusa sahiptir. Bunun sebebi vücudun etkin bir filtre sistemi olmasıdır. 7 milimikron çapından daha büyük olan mikroorganizmalar nefesle çekilir ve yukarı kısımlarda tutulur.
  • Bu burun yüzeyine yayılmış yapışkanlı mukus sayesinde olur. Yaklaşık olarak 3 milimikron ya da daha büyük çaplı ve yüzeyin içine işleyen mikroorganizmalar olduğu gibi kalır.
  • Kendiliğinden bronşlara yerleşen bu mikroorganizmalar vücudun savunma mekanizması sayesinde yok edilir.
  • Önce ellerimizi yıkamalıyız daha sonra burnumuzu parmaklarımız yardımıyla sümkürmeliyiz içerisine cisim ya da parmak sokmak zararlı olacaktır. Kuru temizlemek için ise bir peçete yardımıyla temizlenmelidir. Ellerimizi özellikle gıda sektöründe burnumuza değdirmemeliyiz elimizi sürdükten sonra hemen ellerimiz yıkamalıyız. Hapşırma durumunda ellerimizi değil kol içini kullanmalıyız. Mikrobik enfeksiyonlar olduğunda (grip vb.) üretim alanında bulunmamalıyız.
  • Bakteriler, özellikle soğuk algınlığı olan personel sayesinde burundan ellere yiyeceklere ve hatta burunun hafifçe kaşınmasıyla bile iletilebilir.
  • Soğuk algınlığına yakalanmış personel koruyucu olarak maske kullanmalıdır. Aksi takdirde hapşırma, öksürme esnasında damlacıklar yoluyla bakteriler yiyeceklere bulaşabilir.
  • Grip gibi rahatsızlıkların çoğu bulaşıcıdır. Bu sebeple grip olanlar çalıştırılmamalıdır.
  • Tüm öksürük ve hapşırmalar mikroorganizma içerirler. Ellerin mikroorganizmalardan korunması için mümkün olduğu kadar temiz tutulup tek kullanımlık eldivenlerin kullanılması gerekmektedir.