Besinleri Saklama Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Besinleri saklama hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler.

Gıdalar soğuk havada muhafaza edilirken;

Duvarla paketler arasında mesafe bulunmalı,

Gıdalar yerle temas ettirilmeyip, yüksekte depolanmalı,

Depo içinde kullanılan rafın nem almayacak özellikte olması gerekir.

Pişmiş gıdalar, pişmemiş gıdalar, kirli sebze ve meyveler, yıkanmış sebze ve meyveler, beyaz et, kırmızı et, balık, şarküteri gıdalar ve kuru gıdalar aynı soğuk odada depolanmamalıdır.

- 18°c Bakteri yaşar fakat çoğalamaz
0°c ve 5°c arası Bakteri üremesi büyük ölçüde durur
5°c ve 65°c arası Bakteri yoğun olarak çoğalır
75 ° c ve üstü Bakteri ölür

Gıdalar mümkün olduğu kadar hızlı işlenmelidir.

Buzdolabına / soğuk odaya konulacak tüm ürünlerin ağızları kapalı olmalıdır.

Kıyma, salam, sosis gibi ürünler yüksek risk taşıdığı için kullanma zamanına yakın işlenmelidir.

Kıyma makineleri her kullanımdan sonra temizlenmelidir.

Tüm ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.

Gıda ile temas eden tezgahlar daima temiz tutulmalıdır.

Çöp kovalarının kapakları her daim kapalı olmalıdır.

Teneke ambalajlı gıdalar açıldıktan sonra kalan kısmı paslanmaz, uygun bir kaba alınarak ağzı kapatılmalıdır.

Mutfağa karton ambalaj konulmamalı, onun yerine plastik kasalar tercih edilmelidir. Ve bu plastik kasalar her kullanımdan sonra temizlenmelidir.

Mutfak sıcaklığı 20 derece üzerine çıkmamalıdır.

Et doğrama tahtaları ile sebze doğranan tahtalar ayırılmalı, kesinlikle ortak tahta kullanılmamalıdır. Çünkü çiğ ette bulunan parazit ve mikroorganizmalar ile sebzelerde bulunan parazit ve mikroorganizmalar farklı olduğu için birbirlerine bulaşabilir.

Mutfak içinde tahta kaşık vb. malzemeler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü tahta geç kuruduğu için mikroorganizmalar daha hızlı ürerler.