Gıda Hijyeni

Gıda hijyeni hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler.

Besinlerin bozulması kendi içinde üçe ayrılır.

Fiziksel Bozulmalar:
Güneş ışığı, ısı, nem, cam kırıkları, kıymık, saç, tırnak neden olabilir. Besinlerin dış görüntüsünde bir değişim olmasıdır. Rengi değişmiş besin pörsümüş görünebilir.

Kimyasal Bozulmalar:
Besinlerdeki bozulmalar havadaki oksijenden kaynaklanır. Saklandıkları kaptan, materyal çözünmesinden kaynaklanır. Uzun süre besinler açıkta kalınca renginde koyulaşma, ağır bir koku görülebilir.

Biyolojik Bozulmalar:
Bakteriler, küfler ve mayalardan kaynaklı oluşan bozulmalardır. Besinlerde yeşillenme, küflenme, mantar oluşumu görülebilir.
Besinlerin bozulmasının en yaygın sebebi mikroorganizmalardan kaynaklıdır.
En çok bozulan gıdaları şu şekilde sayabiliriz: Süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta gibi
bozulan besinlerin tüketilmesinin vücudumuza hiçbir yararı yoktur aksine daha çok zararı mevcuttur.